top of page

Noordhollands Dagblad

Beau Charlotte interview Noordhollands Dagblad
Beau Charlotte interview
Beau Charlotte interview

Interview met Arthur Gort

​​

1) Waarom ben jij een schrijfster geworden?

Schrijven is mijn creatieve uitlaatklep. Ik schrijf omdat het therapeutisch werkt, ik schrijf om bepaalde boodschappen over te brengen, maar ik schrijf vooral om te entertainen, te inspireren en een ontsnappingsmogelijkheid te bieden. Wat je allemaal met woorden en verbeeldingskracht kunt creëren, vind ik zeer interessant. Je kunt schrijven wat je maar wilt.

​

2) Waar komt jouw inspiratie voor jouw boeken vandaan?

Muziek is mijn grootste inspiratiebron, het versterkt mijn concentratie en helpt een sfeer te scheppen. De meeste scènes uit mijn boeken zijn geboren uit tracks die me op een bepaalde manier hebben geraakt. Met behulp van muziek kan ik me heel gemakkelijk situaties inbeelden.

​

3) Welke van jouw verhaal is het meest met jezelf verbonden?

Als ik er niet meer ben. In dit verhaal duik je als lezer in het hoofd van Douglas, die door een emotionele rollercoaster gaat. Nu wil ik mezelf niet met mijn personages vergelijken, maar tijdens het schrijven van het boek ging ik zelf ook door een moeilijke periode en daardoor voel ik me sterk verbonden met Douglas en zijn denkwijze. Het doel van het verhaal is dan ook om jongeren die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken.

​

Daarbij, Als ik er niet meer ben is het eerste lange verhaal dat ik ooit schreef en het eerste boek dat ik liet publiceren. De eerste versie was een Engelstalig filmscript dat ik schreef als filmstudent. Ik heb mijn tijd genomen en in verschillende landen aan dit verhaal gewerkt. Het script is overal met me mee naartoe gereisd en door persoonlijke ervaringen die ik door de jaren heb opgedaan is het verhaal geworden zoals het is.

​

4) Wat zijn jouw schrijfmethodes?

Ik hou me nergens aan vast, behalve aan de drie-actstructuur. Het is belangrijk dat je weet waar je naartoe werkt en wat je over wilt brengen, maar soms gaan de personages hun eigen weg. Dat is het leuke aan schrijven. Meestal werk ik van tevoren wel wat losse verhaallijnen uit, maar juist tijdens het schrijven kom ik op de beste ideeën en dan moet ik de plot meerdere keren aanpassen.

​

5) Hoe ziet meestal jouw schema eruit als jij schrijft aan een boek?

Als er geen andere werkzaamheden zijn, schrijf ik het liefst de hele dag door.

​

6) Wat zijn jouw tips voor toekomstige schrijvers?

Schrijven vergt discipline en doorzettingsvermogen. Als beginnend schrijver kan het best lastig zijn om een uitgever te vinden en na al het harde werk kan dat zeer demotiverend zijn – maar als je echt in je verhaal gelooft, geef dan nooit op! Met een positieve mindset en volledige toewijding kun je alles bereiken.

​

7) Je hebt nu twee fictieboeken geschreven van een trilogie, waar kwam de inspiratie van dat verhaal vandaan?

Na het schrijven van Als ik er niet meer ben, een historische roman waarvoor behoorlijk veel research nodig was, wilde ik mezelf in een heel andere wereld dompelen en iets schrijven wat me gemakkelijker af zou gaan. Ik wilde altijd al een fantasyboek schrijven, vanuit het perspectief van de schurk, en toen ik eenmaal aan Vleugels van de dood begon, kwamen de personages vrijwel direct tot leven en leek er dus een hele wereld in mij verscholen te zitten. Ook dit boek (het eerste deel van de Vleugels van de dood-trilogie) was van origine een filmscript, een afstudeerproject, en het thema goed en kwaad heeft zich ontwikkeld toen ik het werk van William Blake bestudeerde tijdens kunstgeschiedenis.

​

8) Als ik er niet meer ben is een van de mooiste boeken over de eerste wereldoorlog die ik heb gelezen. Kan je daar iets over vertellen?

Dank je wel! Ik ben eens met schoolreis naar Ieper in België geweest en de indrukken die ik daar heb opgedaan zijn me altijd bijgebleven. De loopgraven. De ontelbare grafstenen. Dat reisje is eigenlijk de aanleiding geweest om over WO1 te schrijven. Als ik er niet meer ben is niet enkel bedoelt om de jongeren van nu een hart onder de riem te steken, ook is het een eerbetoon aan de jonge soldaten die hebben gevochten tijdens die afschuwelijke periode in de menselijke geschiedenis.

bottom of page